Açık öğretim sınavlarını oldum olası hiç sevmem. Kendim girmediğim zamanlarda  sevmezdim hala sevmem. Çünkü nedense vaktin de bitiren yoktur. Mutlaka 6 7 sene harcanır. Harcadığın para da yanına kar kalır.
Bazıları için avantaj tabi. Mesela gerçekten okumaya fırsatı olmamış çalışmak zorunda olan insanlar için ideal. Veya memur olmuş maaşını yükseltmek için girenler de mantıklı. Birde askerlik tecil ettirmek için kullananlar var.  Ama sırf şımarıklıktan okuyorum demek için girenlere de anlam veremiyorum. Şimdi bana kızıp oda diploma buda diploma diyebilirler.  Ama değil… Üniversite ortamı farklıdır. Mesela 11 sene okuduğum okullar ilkokul ortaokul lise bir yana üniversite bir yana. Sınıfa hoca girince ayağa kalkmak zorunda olmazsın. Zorunlu kıyafet önlük olmaz. Derse girmek istemezsen girmezsin. Kimse aileni arayıp seni ispiyonlayamaz. Lise hayatına patron ailen üniversitede tek patron sensin.
Bende giriyorum bu aöf sınavlarına. Ve genç çocukları gördükçe üzülüyorum. Puansız diye yazmış girmiş amaç ne diploma almak yahu git bir sene daha çalış gir örgün ama küçük bir üniversitede oku. Maddi olanak mi yok bu işin bursu var yardımı var. Kendine yazık etme. Aöf mezunu olan iş’te bulamıyor neden çünkü çok mezun var. Hatta okul yerine bile geçmiyor. Amaaan açıktan mi okudun dedikten sonra Cv’nin üzerine bir çizik o kadar..

Hele o sınavdaki gözetmenlerin hali? Kazık kadar insanlara çocuk muamelesi yapıyorlar. Yahu zaten herkes mutlaka 3 4 seneliktir. Kural bilir yol yordam bilir. Onları uyarmana bile gerek olmaz. Ama çocukmuşuz gibi soy adın neden öyle? hı ben çok zekiyim başkası adına sınava giriyorum. yok hesap makinesi yasak. Evet içini kopya ile doldurdum.. Yahu sen ilk kez göreve gelmişsin ben  7 senedir bu işin içindeyim.  Bana konuşma işte!  Zaten yeni modamız sınava getirilmesi yasak şeyler..

Yahu DGS sınavına girdim yemin ediyorum gerim gerim gerildim.
Güneş gözlüğü yasak anahtar yasak telefon para yasak.
Yani sınava gidiyorsun otobüsle gitsen çanta yasak. Çanta almadın para aldın dönüş parası alamazsın. Eşin dostun bıraktı çıkışta haberleşmek için telefon yasak. Hadi dedin yalnızım eş dost yok emanete bırakılacak eşyaların emanet kağıdını iyi saklaman lazım oda yasak. Arabayla gittin eşyaların arabada her şey yolunda gittin sınav kapısına hop, giremezsin! Neden? Araba anahtarı yasak. E ne yapayım? Emanete bırak. E para yasak dediniz para yok  emanet alır mı? Almaz. Delirmemek elde değil. Sınav aslında içeri girişte yaşadığın o anlamsız dakikalarda başlıyor ve sınıfına ulaştığın an bitiyor.
LYS sınavı mıydı o bu sene çok olaylar olan sınav? yahu 5 dakika da o kadar güvenlik önlemi kopya önlemine rağmen sen nasıl almazsın o çocukları sınava? Yazık değil mi? Telafisi yok başka şansı yok. Koskoca bir sene çalış stresi yaşa sona gel heyecandan başına gelmeyen kalmasın okula git neymiş efendim 5 dakika geç kalmış. Sanki o 5 dakika da bütün soruları buldu öğrendi ezberledi değil mi?
Böyle bir sistemde okumaya çalışıyoruz adam olmaya çalışıyoruz işte..
Ne diyelim okuyan herkese başarılar.. Sabır diliyorum..
Yarın aöf sınavım var ders çalışayım 🙂

By ozge

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir